5 uttjatade intervjufrågor och hur du som rekryterare kan variera dessa

5 uttjatade intervjufrågor - och hur du som rekryterare kan variera dessa

5-uttjatade-intervjufrågor600x400

Såklart har kandidaten du ska intervjua läst på om vilka intervjufrågor som är de allra vanligaste, och troligtvis i förväg planerat sitt svar. Det är bra att kandidaten är väl förberedd men de klassiska frågorna kanske inte är så informativa och kanske heller inte ger de svaren du vill ha. Vi på Work and Passion har listat 5 vanliga frågor, och hur du kan omformulera dessa.1. Vilka är dina största styrkor?

Alternativt: nämn dina tre bästa egenskaper. Dessa frågor är kandidaten väl förberedd på och du får troligtvis svar som: ansvarstagande, stresstålig, lojal, kreativ, ambitiös etc. Försök istället få kandidaten att tänka på vad personer runt i kring skulle säga om personen. ”Vad skulle dina kollegor säga är dina starka sidor? Vad skulle vara den bästa komplimangen du kan få på jobbet? Varför?”2. Var ser du dig själv om fem år?

Vad skulle du själv svara på denna fråga? Många har inte en så långsiktig plan som fem år. Förr var det vanligt att man fick guldklocka efter 25 eller 30 år, men sådant existerar knappt idag. Efter 3-5 år är det vanligt att man byter företag eller tjänst inom samma bolag. Be istället kandidaten svara på ”Definiera framgång och vad framgång innebär för dig. Hur viktigt är framgång för dig?”3. Varför ska vi anställa just dig?

Risken är att det blir en upprepning av kandidatens kompetenser och egenskaper, och de har du redan fått ta del av. Du vill veta vad som är speciellt med just denna kandidat, vad den kan tillföra som inte de andra kandidaterna kan. Fråga istället: ”Vilka erfarenheter och perspektiv är unika för dig som du kan bidra med som ingen annan kan?”4. Hur stresstålig är du?

Mycket stresstålig blir ofta svaret. Det krävs god självinsikt för att kunna ge ett ärligt svar på denna fråga, och oftast är det kollegorna som vet hur stresstålig personen i fråga är. Fråga istället ”Vad gör dig stressad på jobbet? Varför? Hur hanterar situationer som du upplever som stressiga?”5. Vad blir du motiverad av?

Denna fråga får ofta liknande svar oavsett vem du frågar. Försök därför omformulera frågan så att kandidaten får tänka efter och på så sätt ge ett mer ärligt svar. En alternativ fråga är ”Har du någon gång upplevt att du varit omotiverad till ditt arbete? Vad berodde det på?”Att få till ett samtal istället för ett förhör/utfrågning är det allra bästa. Tänk igenom dina frågor, kan du omformulera dessa men fortfarande ha kvar samma syfte, men undvika de klassiska svaren? På så sätt kommer du få bättre och mer utförliga svar, och förhoppningsvis bli klokare i ditt val av kandidat.


Lycka till!

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör förarbetet för dig inför intervju. Våra Talent agents är grymma på att matcha, och hittar snabbt utmärkta kandidater som passar ditt behov.