Vanliga intervjufrågor | Work and Passion

Vanliga intervjufrågor

Vanliga-intervjufrågor600x400

Att komma väl förberedd till en intervju är en förutsättning för att du och rekryteraren ska få till ett bra samtal. Vi har listat ett antal vanliga frågor som kan dyka upp under en intervju. Om du får en fråga som du inte har förberett dig på, bli inte stressad. Det är bättre att du tar tid på dig och funderar en liten stund innan du svarar istället för att bara kasta ur dig ett svar. Vissa frågor är fokuserad på dina kompetenser och erfarenhet medan andra frågor är helt fokuserade på dig som person och din personlighet. Se till att vara beredd på både och.Berätta lite om dig själv

Det är väldigt vanligt att rekryteraren ber dig berätta lite om dig själv, det är en uppmaning snarare än en rak fråga. Det kan tyckas klurigt att svara på, det är ju så väldigt brett och det finns hur mycket som helst man kan berätta. Du behöver inte ha med en Powerpoint med en tidslinje över ditt liv, korta ner svaret och ta med relevant och intressant information, det räcker med några minuter.Varför har du sökt jobbet?

Varför du har sökt jobbet och varför du skulle vara en bra matchning för just denna tjänst hoppas jag att du har bra svar på, tänk igenom och fundera ut genomtänkta svar på dessa frågor. Du kommer inte få tjänsten för att du svarar att du är en ambitiös, stresstålig och kreativ person. Koppla istället ihop den sökta tjänstens krav och utformning till din kompetens och dina egenskaper. Rekryteraren vill se att du verkligen läst på om tjänsten och företaget, och är genuint intresserad av just dem och inte vilket jobb som.Var ser du dig själv om 3-5 år?

Som rekryterare vill man ofta hitta en person med ett driv och en motivation, en person som vill utvecklas. Därför kan frågor som: vad motiverar dig på en arbetsplats och var ser du dig själv om 3-5 år dyka upp. Fundera över vart just det här jobbet kan ta dig, hur dina karriärmål ser ut. Stämmer de överens med möjligheterna på företaget? Kanske vet du inte vilka möjligheter som finns, men lyft fram att du har en vilja att utvecklas och växa i din kommande tjänst.Vad gillar du att göra på fritiden?

Som tidigare nämnt vill rekryteraren få en uppfattning om vem du är som person, inte bara vad du har för kompetens och kunskap. Vad du gillar att göra på fritiden är därför inte en helt ovanlig fråga. Berätta lite om din vardag och fritid, men inte alltför privat.Berätta om ett tillfälle då du tagit stort ansvar

Frågor som berätta om ett tillfälle när du tagit stort ansvar och berätta om en konflikt du varit involverad i samt hur konflikten löstes kan också ställas i syfte att få en uppfattning om vem du är i en grupp och hur du hanterar diverse situationer. Att säga att du till exempel är stresstålig säger egentligen inte så mycket. Bättre är att du försöker exemplifiera hur det visar sig att du är stresstålig. Ibland ställer rekryteraren en fråga så att du har möjlighet att förklara, oavsett så är det bra om du i förväg tänkt ut situationer som påvisar att du har de egenskaper som du säger att du har. Det kan vara svårt att komma på just i stunden, men funderar du innan intervju så kommer du komma på tillfällen då dina egenskaper lyfts fram.Vad skulle du tillföra företaget som de andra kandidaterna inte kommer tillföra?

Att vara påläst på just det företaget som du ska på intervju hos är ju självklart en bra idé. Det är inte alltid rekryteraren ställer frågan vad vet du om vår verksamt, ibland börjar de själva med att berätta om företaget och verksamheten, det beror lite på hur processen har sett ut hittills. Men ”vad är det som gör att du vill jobba just här” bör alltid vara med. ”Vad skulle du tillföra företaget som de andra kandidaterna inte kommer tillföra” kan vara halvklurig att svara på men verkligen en bra fråga att fundera på. Ställer inte rekryteraren någon av dessa frågor så kan det vara bra att du ställer frågor om företaget. Det visar att du är påläst och intresserad av det aktuella företaget

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör det möjligt för den som söker jobb att tjäna pengar på sitt CV. Registrera dig gratis och fyll i din profil för att vara synlig för hundratals arbetsgivare som söker personal med olika kunskap och kompetens.