Intervjutips - Hur du hanterar intervjun | Work and Passion

Yes, du har tagit dig till intervjun! Grattis, ett av delmålen är avklarade. Nu är det bara (jag vet, det är inte så bara) att se till att du får tjänsten. Det är såklart en rejäl utmaning och det är lätt att bli nervös. Ofta är du inte den enda som är kallad till intervju, många företag väljer att kalla flera kandidater till intervju för samma tjänst. Konkurrensen är oftast tuff och det gäller att du levererar på intervjun. Du måste sälja in dig själv och förklara för rekryteraren varför just du är perfekt för den aktuella tjänsten, men samtidigt inte överdriva eller fara med osanning. Det blir varken kul för dig eller företaget om du lovat att du sjunger likt Mariah Carey men det visar sig sedan att du är tondöv.En dialog, inget förhör

När man tänker på anställningsintervju blir det lätt att man tänker att kandidaten är den som är i någon form av underläge. Att det är kandidaten som verkligen måste leverera, och det måste ju såklart kandidaten göra om denne vill ha jobbet. Men lika viktigt är det att företaget levererar och visar upp en intressant och tilltalande sida för kandidaten. Tänk intervjun mer som ett samtal där du ska lära känna företaget och företaget ska lära känna dig som person.


Tips

  • Var på plats 10 min innan överenskommen tid, då hinner du hämta andan och varva ner lite.
  • Håll koll på vem du ska träffa: för- och efternamn samt befattning.
  • Förbered genomtänkta frågor riktade mot företaget och tjänsten du söker.
  • Ta reda på i förväg hur lång tid som är avsatt för mötet.
  • Lägg fram kläder dagen innan, anpassade till tjänsten som du söker men viktigt är att du är bekväm i klädseln.
  • Tänk inte bara på hur du ska svara på de ställda frågorna, glöm inte bort kroppsspråket, försök se avslappnad ut.

Man tränar inför match, träna inför intervju

Förberedelse är som du vet a och o. Läs igenom Vanliga intervjufrågor och öva på att ge inte lika klassiska svar. Jag tror inte att det är så många rekryterare som nu för tiden ställer frågor som: nämn dina tre bästa egenskaper, nämn dina tre sämsta egenskaper. Men för den skull kan det ändå vara bra att tänka igenom dina styrkor och svagheter, och framförallt hur dessa sidor framhävs i olika situationer. För oavsett hur frågan är formulerad så kommer rekryterararen vilja veta. Som tidigare nämnt vill rekryteraren bilda sig en uppfattning av dig som person, så försök slappna av och låta din personlighet lysa igenom.

Kanske har du sökt flera olika tjänster och har förhoppningsvis då anpassat ditt cv och personliga brev, så kom ihåg att plugga på ditt cv och brev som du skickade till det företaget som du nu är kallad till intervju för. Du ska kunna cv:et och personliga brevet utantill.


Rollspel

Vänner och familj är inte bara trevligt att ha utan också väldigt praktiskt i många anseenden. Inför intervju kan man nyttja dem genom att be dem köra en testintervju. Du kan ha förberett svar på papper eller högt för dig själv, men det blir en helt annan grej att träna tillsammans med en kompis och ha någon som ställer frågorna istället för att svara ett papper eller en datorskärm.


Sist men inte minst

Du är kallad till intervju av en anledning. Företaget tycker att du är intressant och vill veta mer om vem du är och vad du kan bidra med. Självförtroende kommer man långt på. Du har något, glöm inte det.

Lycka till!

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör det möjligt för den som söker jobb att tjäna pengar på sitt CV. Registrera dig gratis och fyll i din profil för att vara synlig för hundratals arbetsgivare som söker personal med olika kunskap och kompetens.