CV vs. Personligt brev | Work and Passion

Cv – det finns en anledning till varför det är en förkortning. För hur många kan uttala curriculum vitae korrekt? Och hur många har koll på att curriculum vitae är latinska för ”levnadslopp”? Det är väl egentligen rätt irrelevant, om man nu inte tycker ordkunskap är väldigt intressant. Vad som är mer relevant är hur man faktiskt skriver ett bra cv och vad ett sådant bör innehålla. Och hur skriver man ett lockande, intressant och värdefullt personligt brev? Vi på Work and Passion har några tips som vi vill dela med oss av!Målet

Det slutgiltiga målet med att söka jobb är såklart att du ska få en anställning. Men vägen dit kan vara lång och krokig och delas därför med fördel upp i delmål. Ett delmål som alla jobbsökande siktar på (jag hoppas det i alla fall) är att bli kallad till intervju. Det är på intervjun du har möjlighet att verkligen sälja in dig själv och förklara för rekryteraren varför just du är perfekt för dem. Det är nu som cv och personligt brev har en avgörande roll, det är ditt verktyg för att ta dig till en intervju. Därför är det bra att du förstår hur viktigt det är att du lägger tid och energi på att få till ett riktigt bra cv och personligt brev.Vad ska jag välja och välja bort?

Det kan i vissa fall vara svårt att värdera vad som är av vikt att ha med i ett cv, och vad man istället ska spara till det personliga brevet. Precis som det låter ska det personliga brevet handla om dig som person. Här har du möjlighet att kort förklara varför just du är rätt person för jobbet. I cv:et vill rekryteraren veta vad du har för kompetenser, utbildningar och tidigare/nuvarande anställningar.

Visst kan det vara bra att lista alla jobb du har haft, för att visa att du alltid varit verksam och ambitiös. Men anställningen i den lokala kiosken i tonåren kanske inte är så viktig när du som 30-åring söker jobb som ekonom. Lägg istället vikt på att beskriva dina senaste anställningar; beskriv kort företaget, vad du hade för uppgifter och vilka områden som du hade ansvar för. En riktlinje kan vara att endast ta med vad du gjort de senaste 10 åren, längre bak än så tittar oftast inte rekryteraren.Anpassa till varje tjänst

Är du arbetssökande så fattar rekryteraren att du troligtvis inte bara sökt en tjänst, men för den skull så uppskattar rekryteraren om du försöker få denne att tro det. Du ska aldrig ljuga eller fara med osanning i din ansökan. Anpassa ditt personliga brev till den aktuella annonsen som du skickar in ansökan till. Det visar att du lagt ner tid och energi på just deras annons, och att du troligtvis har rätt bra koll på vad företaget sysslar med.

Läs igenom annonsen noga och svara i ditt personliga brev på deras annons. Söker de en stresstålig och ambitiös medarbetare, förklara i ditt brev hur du är stresstålig och ambitiös, utan att skriva en novell. Det är en balansgång att skriva tillräckligt, inte för mycket och inte heller för lite.Användbara tips

  • Ha en seriös profilbild som du bifogar på det personliga brevet och cv:et.
  • Korrekturläs!! Att missa en bokstav kan ge vissa ord en helt annan innebörd.
  • Be en vän läsa igenom cv och personliga brevet och komma med feedback.
  • Det finns massvis med mallar på nätet, nyttja dessa, men välj inte första bästa utan hitta en som du tycker lyfter fram dina kompetenser och erfarenheter rätt. Tänkt på att det ska vara lättläst för rekryteraren.
  • Skicka cv och personligt brev som pdf.


Sammanfattning

CV – ha med relevanta kunskaper, erfarenheter och utbildningar för just den tjänsten som du söker. Ha en mycket kort beskrivning av vem du är, den längre versionen sparar du till det personliga brevet. Glöm inte kontaktuppgifter!

Personligt brev – precis som det låter ska du vara personlig men inte privat, vi vill veta vem du är som person i din yrkesroll. Beskriv varför just du skulle passa på den aktuella tjänsten och på vilket sätt du kommer bidra till företaget.


Lycka till!

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör det möjligt för den som söker jobb att tjäna pengar på sitt CV. Registrera dig gratis och fyll i din profil för att vara synlig för hundratals arbetsgivare som söker personal med olika kunskap och kompetens.