Bli mer effektiv | Work and Passion

Att påverka hur snabbt tiden går och dygnets antal timmar är inget jag hittills lyckats klura ut hur man gör. Det jag däremot vet är att man kan ta vara på tiden olika, och se till att hinna mer på samma tid. Ibland kan man luras och tro att man är effektiv. Man har många projekt på gång samtidigt, men kanske är man inte så effektiv som man tror. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att öka din effektivitetPlanera dagen innan och gör en att-göra-lista

Jag avslutar alltid min arbetsdag med att planera morgondagen. Vad har jag för möten inbokade? Är jag väl förberedd för dessa? Vad har jag att göra utöver mina möten? Jag skriver en todo-list. På så sätt kan jag sätta igång direkt på morgonen, jag har en tydlig agenda. Annars är risken att det känns överväldigande och att jag inte vet var jag ska börja.


Att-göra-lista

2018. Man kunde kanske förvänta sig något nytt, lite mer modernt kanske, men jag kör fortfarande med klassiska blocket och penna. Vill man känna sig lite modernare kan man köra digital version. Formen spelar inte så stor roll, det är funktionen som är det värdefulla. Att skriva en lista gör arbetet abstrakt och du kan släppa alla ”måsten” som snurrar runt i huvudet, du har dem nedskrivna och kommer därför inte glömma bort dem. Du kan fokusera på en sak i taget och du får även en övergripande bild över processen. Det är en skön känsla att kunna bocka av punkt efter punkt. Viktigt är att inte göra för långa listor, dela hellre upp punkterna på olika listor som du gör olika dagar.


Skjut inte upp

Att skjuta upp uppgifter, jag tar dem sen, är ibland väldigt frestande. För mig är det oftast lite mindre roliga uppgifter eller uppgifter som jag känner att jag inte riktigt har koll på hur jag ska ta mig an som jag vill skjuta upp. Men jag har lärt mig att ju mer jag skjuter fram uppgiften, desto jobbigare blir den. Och i själva verket kanske uppgiften inte alls är så svår.
Ta tag i uppgiften direkt eller skriv ner det på din att-göra-lista, med en tydlig plan på när uppgiften ska göras. I många fall kan det vara skönt att börja med den största och tyngsta uppgiften på din todo-list, det är skönt att ha den överstökad.


Paus

Planera in pauser och raster, en längre paus för lunch så klart men de små korta pauserna är ack så viktiga. Ta en promenad runt kvarteret, eller kanske bara en tur till kaffemaskinen och sträck lite på kroppen. En klassisk bensträckare. Sätt ett alarm som påminner dig om när det är dags för paus, då kan du koppla bort tankarna på tiden, du vet att du blir meddelad när det är dags för paus. Eller tar du paus när du känner dig distraherad eller trött, så att klockan inte ringer mitt i ett flow.


Ta bort det som stör

Stäng av notiser, klicka ner mailen så att du inte ser när det kommer in ett nytt mail. Avsätt tid under dagen då du kollar och svarar på mail. I genomsnitt tar det 25 minuter att återfå fokus efter att man blivit störd av någon notis.


Tjuvstarta

En sak som hjälper mig att vara effektiv är att komma tidigare till kontoret än mina kollegor. Det innebär inte att jag behöver vara först, men jag är gärna en av de första. På så sätt hinner jag komma igång med mitt arbete och hitta fokus innan resten av kontoret dyker upp. Kommer jag när alla andra kommer eller har kommit så kan det lätt dröja innan jag kommer igång med mitt arbete, det blir mycket chitchat och allmänna avstämningar. Det kan såklart vara nog så viktigt men det tar både fokus och överensstämmer inte med min agenda för dagen.


Belöna

Sist men inte minst, belöna dig själv. Det behöver inte alla gånger innebära att du unnar dig Gucci-väskan för xx tusen, utan små simpla belöningar räcker och kan ha stor påverkan. Köp en glass eller lägg dig tio minuter på soffan (om kontoret har en sådan). Du vet bäst vad som är en rimlig belöning för dig.

Lycka till att bli ett mer effektivt jag!

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör det möjligt för den som söker jobb att tjäna pengar på sitt CV. Registrera dig gratis och fyll i din profil för att vara synlig för hundratals arbetsgivare som söker personal med olika kunskap och kompetens.