Att hitta din talang | Work and Passion

Det pratas mycket om talang i dagens samhälle, alltifrån olika strategier för hur du ska attrahera talanger till det kanske mera kända tv-programmet Talang. Men vad är egentligen definitionen av en talang? Kan man lära sig en talang eller är det något medfött?
Alla har talang men de flesta människor tar aldrig riktigt reda på sin naturliga talang. Kanske för att de tror att de inte besitter någon, eller att de undervärderar den talang de är medvetna om att de har. Har du målsättning att du ska bli framgångsrik och göra karriär så är det en klar fördel om du känner till dina talanger och vad det är som gör dig unik.Fokusera på tillgångar, inte brister

Ibland kan man tänka att "bara jag fixar mina svagheter och brister" så kommer jag bli en bättre människa. Då kommer mina chanser för framgång att öka. Självklart är det en god idé att försöka förändra dina mindre bra sidor och förbättra dina svagheter men det kommer inte göra att du gör storslagen karriär och når framgång. Du måste hitta din talang och dina styrkor och fokusera på dem.

Vad som skiljer dig från alla andra är din unika personlighet med dina specifika egenskaper och styrkor. Du är din största tillgång. Du är speciell och unik. Ingen annan har de erfarenheter som du har. Ingen annan har just de egenskaper som du besitter. Ingen tänker exakt som du gör. Att utforska dina talanger och styrkor gör att du får bättre koll på vem du verkligen är. Och det är först när du själv har koll på dina styrkor och din talang som du kan sälja in det till andra.Men vad exakt är en talang?

En talang är helt enkelt en stark egenskap som du har. Något du gör, tänker eller känner, och som användas på ett fördelaktigt sätt. Det är ingen specifik kunskap som du besitter, inget du lärt dig i skolan, utan ett naturligt mönster av hur du tänker, känner och beter dig. 90 procent av det du tänker dagligen är repetitivt alltså återkommande varje dag. Det innebär att 90 procent av det du tänker idag tänkte du redan igår, och dagen innan det. Det är inte bara ditt tankesätt som är repetitivt, utan känslor och beteende är också återkommande. Att hitta din talang handlar om att du ska upptäcka dessa repetitiva mönster, och därefter använda det till din fördel.Hur gör man då?

Som tidigare sagt måste du iaktta och reflektera över hur du tänker, vad du gör och känner. Bestäm dig att för att göra det noggrant under två dagar. Skriv ner det som ger dig energi och som får dig att känna dig stark. Det kan vara en fysisk aktivitet, träffa en kompis eller köra ett träningspass, men också en mental aktivitet, du hittar en lösning på ett klurigt problem. När du har upptäckt vad det är som ger dig energi och får dig att känna dig stark, som du värdesätter och gör återkommande, så ska du gräva djupare i dessa händelser för att ta reda på mer specifikt vad det är som ger dig energi och får dig att må bra.Låt plånboken tala

Vad du spenderar dina pengar på säger en del om dig. Vad du tycker är viktigt i livet är ofta det du väljer att spendera pengar på. Spenderar du mycket pengar på att gå ut tillsammans med kompisar kan det vara att du gillar att föra samman människor, du gillar att stå i centrum, du vill underhålla dina relationer. Det finns många olika motiv, försök att ta reda på vad det är som gör att du gillar att gå ut med dina kompisar. Det är så du kan hitta vad det är som driver dig. Och därefter använda denna drivkraft som en talang.

Många har koll på vad de värdesätter och gillar, men inte lika många har koll på själva kärnan. Ja jag gillar att umgås med mina vänner, det ger mig energi, men vad är det exakt som ger mig energi? Att hitta sin talang är rätt tidskrävande men är en investering för resten av livet.Ta hjälp av andra

Du kan ta hjälp av dina anhöriga och fråga vad det är som de värdesätter hos dig. Med vilka karaktärsdrag skulle de beskriva dig? Fråga vänner och familj vad det är som de gillar allra mest med dig. Det är en fantastisk självförtroende-boost och kan även visa dig att du nedvärderat vissa av dina egenskaper. Du är så van och tar dina egenskaper förgivet och kan därför inte alltid vara objektiv.

Det finns även mängder av olika personlighetstest, vissa mer tidskrävande än andra, som du kan använda. Dessa test kan hjälpa dig att hitta dina karaktärsdrag och egenskaper. Men nöj dig inte med att bara göra testet, analysera och gå till botten med resultatet.

Ge det tid och försök verkligen ta reda på, varför du gillar vissa saker. Då kommer du lättare hitta din talang, och i framtiden kunna lyfta fram dessa.

Lycka till!

Work and Passion är en förmedlingstjänst som gör det möjligt för den som söker jobb att tjäna pengar på sitt CV. Registrera dig gratis och fyll i din profil för att vara synlig för hundratals arbetsgivare som söker personal med olika kunskap och kompetens.