Att hitta ett jobb | Work and Passion

Att hitta jobb

I denna artikelsamling har vi sammanställt texter som vi hoppas är hjälpsamma när du ska söka jobb. Vi tipsar om hur du skriver ett bra cv och personligt brev, de vanligaste intervjufrågorna och hur du blir som mest effektiv i ditt jobbsökande.CV vs. Personligt brev

Det finns en anledning till varför cv är en förkortning. För hur många kan uttala curriculum vitae korrekt? Och hur många har koll på att curriculum vitae är latinska för ”levnadslopp”? Det är väl egentligen rätt irrelevant, om man nu inte tycker ordkunskap är väldigt intressant. Vad som är mer relevant är hur man skriver ett bra cv och ett värdefullt personligt brev och vad dessa bör innehålla.


Navigera i annonsdjungeln

När det är dags att söka nytt jobb kan det genast kännas överväldigande. Var ska jag börja? Skriva cv och personligt brev? Leta efter det rätta jobbet? Var hittar jag det rätta jobbet? Om du inte springer på en annons av en händelse så kan annonsletandet ta lååång tid. Det finns så otroligt många olika jobb och en drös med lediga tjänster inom specifika branscher. It-branschen bara för att nämna någon, en bransch där företagen fullkomligt skriker efter nya medarbetare. Men var hittar jag tjänster som jag letar efter och hur gör jag det mest effektivt?


Vanliga intervjufrågor

Kanske är det första gången du ska på intervju och inte har en aning om hur en intervju går till. Eller är du en rutinerad jobbsökare. Oavsett så kommer du garanterat få en hel del frågor som rekryteraren vill få besvarade och det finns vissa frågor som är vanligare än andra. Kanske är frågorna inte helt uttalade utan mer dolda i samtalet. Oavsett är det bra att förbereda sig och tänka igenom svar på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp på en intervju.


Intervjutips

Yes, du har tagit dig till intervjun! Grattis, ett av delmålen är avklarade, nu gäller det att se till att du får tjänsten. Det är såklart en rejäl utmaning och det är här många kan bli nervösa. Ofta är du inte den enda som är kallad till intervju, många företag väljer att kalla flera kandidater till intervju för samma tjänst. Konkurrensen är oftast tuff och det gäller att du levererar på intervjun. Du måste sälja in dig själv och förklara för rekryteraren varför just du är perfekt för den aktuella tjänsten, men samtidigt inte överdriva eller fara med osanning. Det blir varken kul för dig eller företaget om du lovat att du sjunger likt Mariah Carey men det visar sig att du är totalt tondöv.


Effektivisera ditt jobbsökande

Jobbsökande är tidskrävande, det vet vi nog alla. Och många är de sätt man kan söka jobb på. Kanske använder du ditt nätverk för att hitta en ny utmaning, du hör dig för i din omgivning om någon känner till någon öppning till en ny tjänst. Eller kanske kollar du jobbannonser på LinkedIn och Platsbanken. Oavsett hur du går tillväga kan det vara bra att ha en någorlunda tydlig strategi. Vi har listat 6 tips för att effektivisera ditt sökande.


Vikten av att finnas på LinkedIn

Vi har tidigare skrivit om värdet i att finnas på LinkedIn; du bygger nätverk, du delges intressant och aktuell omvärldsanalyser och du har chans att hitta nya karriärmöjligheter. Mer än 2.7 miljoner i Sverige använder LinkedIn. Varannan yrkesverksam i Norden har en profil på LinkedIn. Men det räcker inte med att du bara skapar en profil. Innehållet och utformningen av profilen är precis lika viktig. Du måste även vara aktiv på forumet. Håller du dig uppdaterad så ska du se att det kommer dyka upp möjligheter som du inte visste fanns och som du inte hade kunnat leta dig till. Läs mer om varför och hur du kan agera på Linkedin.


Bli mer effektiv

Att påverka hur snabbt tiden går och dygnets antal timmar är inget jag hittills lyckats klura ut hur man gör. Det jag däremot vet är att man kan ta vara på tiden olika, och se till att hinna mer på samma tid. Ibland kan man luras och tro att man är effektiv. Man har många projekt på gång samtidigt, men kanske är man inte så effektiv som man tror. Här kommer några tips som du kan testa för att se om du får mer gjort på mindre tid.


Att hitta din talang

Det pratas mycket om talang i dagens samhälle, alltifrån olika strategier för hur du ska attrahera talanger till det kanske mera kända tv-programmet Talang. Men vad är egentligen definitionen av en talang? Kan man lära sig en talang eller är det något medfött? Alla har talang men de flesta människor tar aldrig riktigt reda på sin naturliga talang. Kanske för att de tror att de inte besitter någon talang, eller att de undervärderar den talang de är medvetna om att de har. Har du målsättning att du ska bli framgångsrik och göra karriär så är det en klar fördel om du känner till dina talanger och vad det är som gör dig unik. Vi har lite tips på hur du kan gå tillväga för att hitta din talang.


5 tips som hjälper dig att vara produktiv

Produktivitet handlar inte om att du ska hinna så mycket som möjligt, utan att du ska göra saker mer effektivt och ta vara på din tid så bra som möjligt. Det finns inga generella regler för hur du blir mest produktiv. Varje person måste hitta sitt sätt. Men vi har några tips som vi tror är till din fördel om du vill vara så produktiv och effektiv som möjligt.